31 Ekim 2022 Pazartesi

 2022 FORMULA 1 AMERİKA GRAND PRIX


Red Bull'un aldığı puanlarla 2022 sezonunu markalar şampiyonluğuyla kapatarak yaklaşık sekiz senelik Mercedes dominasyonuna son verdiği yarış oldu Amerika Grand Prix.

Son yılların en eğlenceli yarışlarından birisi olan Amerika  Grand Prix içinde bir çok hikaye barındırıyor ve bana kalırsa gelen takımlar şampiyonluğu tüm bu hikayeler içinde en az dikkat çekeni.  

Yarışa pole pozisyondan başlayan Sainz jr. kalkışta yerini Verstappen'e kaptırırken ilk virajda da yarış dışı kaldı. Max Verstappen yarışı kazanan isim olurken ikinci Hamilton üçüncü de Leclerc oldu. 

Bitiş çizgisi böyle geçilse de yarışın içinde sıralamanın bir ara Vettel, Hamilton ve Verstappen şeklinde oluştuğunu belirtmek lazım. Yani ilk üç sırayı dünya şampiyonları işgal etti; tam 13 şampiyonluk. Vettel'in yarışı uzun süre ilk sırada götürdüğü bu anlar Formula 1 seven birisi için mutlaka ki eşsizdi...

Vettel'den muhteşem veda
Vettel, lastik değişimi sırasında Aston Martin pitinde oldukça fazla zaman kaybedince (yaklaşık 17 saniye) yarışa ilk altı içinde dönme şansını kaybetti pit dönüşü. Haliyle de ön sıradan koptu. Benzer bir problemi pitte Verstappen de yaşadı lakin Vettel'in ki gerçekten çok büyük hayal kırıklığıydı. İşin güzel tarafı ise, telsiz konuşmalarında kendisinden özür dileyen pit ekibine 'olur böyle hatalar, önemli olan hatalardan ders almaktır' minvalinde bir yaklaşım sergileyen Vettel'in telsiz konuşması ve finish gördükten sonra aracın içinde yaşadığı sevinçti...

Ve güvenlik aracı...

Uçan İspanyol
İki kez girdi piste güvenlik aracı. Bunlardan birisinin kahramanı Alonso ve Stroll'du. Stroll, geçiş anında arkasındaki Alonso'nun geldiği yöne hamle yapınca Alonso, önündeki Stroll'un üstüne çıktı. Araç şahlandı, önden havalandı, pist dışına çıktı ve bariyerlere sürttü. Böyle bir sahne karşısında insanın ilk düşündüğü Alonso için yarışın bittiği oluyor. Ama öyle olmadı; Alonso önce pite, sonra piste döndü. Ardından kaybettiği tüm o zamanlara rağmen kendisini tekrar ön gurubun içine atıp yarışı yedinci bitirdi. O kafayla, o araçla çok acayip bir performans yaptı El Plan ve sanırım bu yarışın da en büyük hikayesini yazdı Vettel ile birlikte. 

Verstappen ve hatta Leclerc'in agresifliğini her turda görsek de bir ara yarışı lider götüren Hamilton sezonun ilk birincilik şansını son turlarda Verstappen'in ellerine bıraktı. İki araç arasındaki farklar görülebiliyor sezon başından beri. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen geçiş sırasında Hamilton'un kayda değer bir savunma yapmaması garip ve sadece araç farkıyla açıklanabilecek bir durum mu, emin değilim. 

Günün kazananı Max Verstappen
Sonuç olarak, lastik stratejilerinden Ferrari'nin tüm alfabeye yedirdiği planlarının konuşulduğu ilginç telsiz konuşmalarına, Hamilton'un eline geçen birincilik şansını  son derece mülayim bir sürüşle ve elinin tersiyle savuşturmasından Vettel'in günün pilotu olmasını sağlayan performansına ve Aston Martin'in inanılmaz pit hatasına, sona eren Mercedes hükümdarlığından Red Bull'un şampiyonluğuna ama en önemlisi de Alonso'nun yıllarca hatırlanacak epik performansı ve kazasıyla hikayesi boş, Formula 1 sevip de izlemeyenin çok şey kaybettiği nefis bir yarış oldu Amerika GP.


Alonso pitten çıkıp piste geri döndükten sonra sağ aynasının bir süre sallanıp direnemediğini ve uçup gittiğini gördük. Haas'ın itirazı sonrası bu durum diğer sürücüler için tehlike arz ettiği düşünülerek cezalandırılmış ve Alonso'nun aldığı puanlar iptal edilmişti. Neyse ki sonrasında bu sefer ceza iptal edilerek Alonso'ya hakettiği puanlar geri verilerek yedinciliği tescillenmiş oldu; alın size yarıştan bir hikaye daha...

Williams'dan yarışa özel muhteşem bir livery. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder