27 Şubat 2015 Cuma

JOHN WICK



Filmle ilgili artı ve eksileri alt alta yazsak, şöyle bir liste çıkar herhalde.
eksi hanesinde :

  • klişe bir konu 
  • derinliği olmayan karakterler
artı hanesinde : 
  • yakın dövüş kareografisi
  • özellikle john 'un silah kullanımına getirdiği yenilik
  • video klip estetiği
  • oyuncu kadrosu
  • özenli görsellik ve buna bağlı atmosfer
  • müzikler
Aksiyon filmi olmasından mütevellit, senaryo, hikaye ve karakter derinliği olmaması zaten bilinçli bir tercih olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle, kaale almaya bile değeceğini düşünmüyorum. Kaldı ki, sırtına aksiyona dayadığı için, böyle bir beklenti de oluşturmaması lazım. çizgi romanlarla organik bağı olduğu varsayılarak, abartılı karakterleri de rahatça göz ardı edilebilir.

Lakin artı noktasına yazılmış tüm noktalar, filmi bana kalırsa son yılların en stilize işlerinden birisi haline getiriyor. Filmin yönetmen tarafında matrix serisinde de dövüş kareografileri - dublörlük taraflarında da yer almış isimler olması da, keanu reeves 'in bilinçli bir seçim ( karşılıklı olarak ) olduğu algısı yaratıyor.

Film daha öncesinde hatırlamadığım kadar iyi silahlı çatışma ve yakın dövüş sahnelerine sahip. Elbetteki özellikle yakın dövüş estetiğinin, matrix 'le bağı olduğu hissediliyor. Bu konuda kesinlikle nefis bir film. Belki sık tekrarlandıkça yada filmin tekrar izlenmesinde, özellikle çoğu yakınlaşmanın head shot ile bitiyor olması sıkıcı olacaktır, ancak ilk izleme esnasında kesinlikle etkileyici bir tecrübe.

Filmin geneline hakim bir video klip estetiği var ki, özellikle bangır bangır müzik altında geçen gece kulübü sahnesinde doğal olarak tavan yapıyor bu. filmin atmosferine de pozitif katkı yapan bu anlayışın tek aksadığı noktanın otel sahnelerini düşünüyorum. Otel, filmin bu sıcaklığının aksine daha soğuk sunulabilseydi - ki otel yöneticisi rolünde ki lance riddick bu iş için biçilmiş kaftan ve o havayı veriyor kesinlikle - eminim ki daha da eşsiz bir film çıkabilirmiş ortaya. Bir karakter olarak otel, daha distopik, hatta sin city 'ye çalan bir hava aratmadı değil. Bu soğukluk - ve kara mizah etkisi - yemek için yer ayırtma bahanesiyle aranan temizlik şirketi karakterlerinin kendilerinde yakalayabiliyoruz misal.

Her şeye rağmen filmin görsellikte yakaladığı özenli tavır, sıkça kendisini belli ediyor ve arada john 'un karısını şemsiye ile uğurladığı ve defoe ile konuştuğu mezarlık, köpeğini gömdüğü veya arabanın ilk gittiği tamircinin rus mafya babası ile telefonda görüştüğü sahnelerde olduğu gibi, altın oran misali örneği kurallardan da faydalanılan çok güzel resimler yakalanmasını sağlıyor.
Kısacası görsel olarak doyurucu, eşine az rastlanır kareografilere sahip, estetik, iyi oyuncuların yer aldığı ve stilize bir iş John Wick.